Breaking News

Πώς να κάνουμε το μπαλκόνι μας... περιβόλι

Πώς να κάνουμε το μπαλκόνι μας... περιβόλι

Δημιουργώντας μια μικρή όαση με λαχανικά στο μπαλκόνι σας, θα γεμίσετε με χρώμα και κυρίως με γεύση την καθημερινότητά σας. Όσο για τη διαδικασία; Είναι πανεύκολη.

Η έλλειψη κήπου μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες για δημιουργία ενός μεγάλου περιβολιού, αλλά θαύματα γίνονται και στα λίγα τετραγωνικά ενός μπαλκονιού ή μίας βεράντας. Με μερικές ζαρντινιέρες, σπόρους ή βλαστούς, προσωπική ενασχόληση και όρεξη, θα μπορείτε να έχετε όλο το χρόνο φρέσκα λαχανικά για το φαγητό σας, ενώ και η εικόνα του μπαλκονιού σας θα ανανεωθεί, αφού θα αποκτήσει χρώματα και αρώματα.
glastra ntomates_194913509




Βρίσκοντας τον ιδανικό χώρο
Επειδή δεν είναι δυνατό να μετατρέψετε σε μποστάνι όλο το μπαλκόνι, θα πρέπει να επιλέξετε σε ποιο σημείο και σε πόση έκταση θα τοποθετήσετε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που προορίζονται για τα λαχανικά. Ιδανικά, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος για να χωράει πολλά λαχανικά, αλλά όχι τόσο μεγάλος ώστε να μην αφήνει χώρο για άλλα φυτά και έπιπλα βεράντας. Επιπλέον, καθώς τα λαχανικά χρειάζονται ήλιο, καλό θα ήταν να επιλέξετε το πιο ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, που θα πρέπει να είναι και προστατευμένο από τον αέρα. Εάν πάλι το μπαλκόνι σας είναι πολύ εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα, μπορείτε να προστατέψετε το μικρό σας περιβόλι τοποθετώντας κάποια διαφανή τέντα.

Γλάστρες και είδη κηπουρικής
Η πρώτη αγορά που θα χρειαστεί να κάνετε για να δημιουργήσετε το περιβόλι σας, είναι οι γλάστρες και τα είδη κηπουρικής. Θα χρειαστείτε μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες, μεγάλες κεραμικές ή πλαστικές γλάστρες, καθώς και κρεμαστές γλάστρες που θα σας λύσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του χώρου, καθώς τοποθετούνται στα κάγκελα. Ακολουθούν τα εργαλεία κηπουρικής, όπως ένα κλαδευτήρι, μια μικρή τσουγκράνα, ένα φτυαράκι και ένα ζευγάρι γάντια κηπουρικής, που θα σας φανούν χρήσιμα τόσο κατά τη φύτευση, όσο και για την περιποίηση των λαχανικών σας μετά. Για το πότισμα, καθώς δεν πρόκειται για 1 – 2 γλαστρούλες, ίσως χρειαστείτε κάτι περισσότερο από ένα απλό ποτιστήρι, ενώ εάν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος μπορείτε να εγκαταστήσετε αυτόματο σύστημα ποτίσματος.
glastra melitzanes_107185121


Χώμα και σπόροι ή βλαστοί
Για τον λαχανόκηπo θα χρειαστείτε ειδικό χώμα λαχανικών, το οποίο θα προμηθευτείτε από φυτώριο. Οι σπόροι και οι βλαστοί που θα επιλέξετε, εξαρτώνται από την εποχή που θα φυτέψετε τα λαχανικά σας:
* Την άνοιξη φυτεύετε καρότα, κρεμμύδια από σπόρους, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πεπόνια, πιπεριές, σπανάκι και ντομάτες. Επίσης, από τον Μάιο έως το καλοκαίρι, στις γλάστρες σας μπορείτε να προσθέσετε αγγούρια, καλαμπόκια, φρέσκα φασόλια και κολοκύθες.
* Από το καλοκαίρι και έως τον Οκτώβριο, που είναι ακόμη ζεστός ο καιρός, είναι καλή εποχή για να φυτέψετε καρότα, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, παντζάρια, πατάτα και σπανάκι.
* Τους υπόλοιπους μήνες βάλτε στο περιβόλι σας κρεμμύδια και σκόρδα από βολβούς, αλλά και μπιζέλια.

Φύτεμα για αρχάριους
Κάνετε τρύπες στις γλάστρες σας, εάν δεν έχουν ήδη, για να γίνεται στράγγιση και κατόπιν βάζετε αρκετό χώμα. Δημιουργείτε μερικές τρύπες, στις οποίες ρίχνετε 1 – 2 σπόρους ή έναν βλαστό. Σκεπάζετε με χώμα και ποτίζετε. Στις συσκευασίες των σπόρων και των βλαστών αναγράφεται συνήθως και κάθε πότε θα πρέπει να τους βάζετε λίπασμα, διαφορετικά μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες στο φυτώριο.
murodika_61711069


Αρωματικά φυτά
Χωρίς αρωματικά, φαγητό δεν γίνεται. Εάν δε, είναι και φρέσκα, τότε μιλάμε για πιάτα ανώτερης γεύσης. Συνεπώς, πέρα από τα λαχανικά, καλό είναι να ενισχύσετε το μποστάνι σας και με αρωματικά φυτά. Εκτός από τη γεύση και το άρωμά τους, θα τα λατρέψετε γιατί απαιτούν λίγο χώρο, δεν χρειάζονται πολύ ήλιο, άρα μπαίνουν και στον πάγκο της κουζίνας (ιδανικά δίπλα σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα) και επίσης, χρειάζονται λίγη φροντίδα – καθημερινό πότισμα το καλοκαίρι, πιο αραιό τον χειμώνα και να κόβετε συχνά τις κορυφές τους για να φουντώνουν. Τα must αρωματικά που δεν πρέπει να λείπουν από το μπαλκόνι σας είναι: μαϊντανός, άνηθος, βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο και ρίγανη. Για ευκολία, μην πάρετε σπόρους, αλλά αγοράστε γλαστράκια με αρωματικά από φυτώριο και μεταφυτέψτε τα σε ωραίες πολύχρωμες γλαστρούλες (μεσαίου μεγέθους για να τις μεταφέρετε εύκολα μέσα στο σπίτι τον χειμώνα).

Χρήσιμα tips

– Αφού φυτέψετε τα λαχανικά σας, πρέπει να φροντίζετε να διατηρείτε υγρό το χώμα.

– Καθώς οι ντομάτες χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν, είναι καλό είτε να τις βάζετε μόνες σε κάποια μεγάλη γλάστρα, είτε να αφήνετε μεγάλο περιθώριο ανάμεσα σε αυτές και τα υπόλοιπα λαχανικά.

– Απομακρύνετε συχνά και επιμελώς τα αγριόχορτα που αναπτύσσονται γύρω από τα λαχανικά σας.
loading...