Η παραδοχή του ΕΦΕΤ που προκαλεί τpόμο! Ανακοίνωσαν δημόσια ότι κυκλοφορούν μολυσμένα προϊόντα στην αγορά!
Δικαιώνει ο ΕΦΕΤ τις καταγγελίες του Νότη Μαριά για τα μολυσμένα αυγά στην Ελλάδα.
Μετά από παρέλευση 4 και πλέον ημερών από τις καταγγελίες-αποκαλύψεις του Νότη Μαριά ότι τελικά είχαν εισαχθεί και στην Ελλάδα 300 κιλά μολυσμένης με fipronil (μη εγκεκριμένη-δηλητηριώδης δραστική ουσία) παρτίδας σκόνης από ασπράδια αυγών και τα σκληρά ερωτήματα του Έλληνα Ευρωβουλευτή κατά πόσο η ύποπτη αυτή παρτίδα κυκλοφόρησε ή όχι και στην Ελληνική αγορά, τελικά ο ΕΦΕΤ με επίσημη ανακοίνωσή του δικαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του Νότη Μαριά. διαβάστε παρακάτω…
Μετά και την ομολογία αυτή του ΕΦΕΤ, ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας Πολιτικός και Ευρωβουλευτής που κατήγγειλε τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές και Εθνικές Αρχές στις 31/8/2017, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο, επαναφέρει στην Ευρωβουλή με Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή του το θέμα των μολυσμένων αυγών στην Ελλάδα.
Έτσι το διατροφικό σκάνδαλο, με την ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών, συνεχίζεται πλέον μετά και από την παραπάνω ομολογία του ΕΦΕΤ ότι τελικά κυκλοφόρησε η μολυσμένη αυτή παρτίδα στη χώρα μας.
Η ολιγωρία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα:
-Γιατί άργησε να μας ενημερώσει ο ΕΦΕΤ αφού δήθεν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κανένας κίνδυνος;
-Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΕΤ μετά και από την ασυγχώρητη ολιγωρία του;
-Ο ΕΦΕΤ μας πιστοποιεί ότι η μολυσμένη παρτίδα χρησιμοποιήθηκε για δημιουργία μειγμάτων αναλογίας 1 προς 100. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 30.000 ύποπτα μίγματα. Αυτό καλυτερεύει ή τελικά χειροτερεύει τα πράγματα, αφού χιλιάδες Έλληνες, παιδιά και ενήλικες κατανάλωσαν ή θα καταναλώσουν τα υπολείμματα του fipronil;
-Πότε έκανε τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις ο ΕΦΕΤ; Πριν ή μετά τις καταγγελίες του Νότη Μαριά;
-Ποια Γαλλική εταιρεία εξήγαγε στην Πατρίδα μας την ύποπτη παρτίδα και ποια Ελληνική επιχείρηση χρησιμοποίησε την ύποπτη αυτή παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών δημιουργώντας τα 30.000 ύποπτα μίγματα;
-Γιατί δεν αποσύρθηκαν/αποσύρονται προληπτικά τα εν λόγω προϊόντα;
-Γιατί από την Κομισιόν ενημέρωσαν προφορικά και τελικώς λανθασμένα, τον Νότη Μαριά ότι δεν κυκλοφόρησε τελικά η μολυσμένη παρτίδα; Είχαν κάποια σχετική διαβεβαίωση από τον ΕΦΕΤ;
-Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησαν ή όχι οι αντίστοιχες ύποπτες παρτίδες σκόνης από ασπράδια αυγών που εξήχθησαν από τη συγκεκριμένη Γαλλική επιχείρηση; Κατανάλωσαν ή όχι Ευρωπαίοι παιδιά και ενήλικες αντίστοιχα προϊόντα με fipronil;
Σύντομο ιστορικό
«Ο κ. Αποστόλου υποχρεούται να μας διαβεβαιώσει ότι η παρτίδα με τα 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά», είχε επισημάνει ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT και στον Αντώνη Μυλωνάκη στις 1/9/2017.
Την προηγούμενη μέρα στις 31/8/2017 ο Νότης Μαριάς στις Βρυξέλλες στηλίτευσε τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η ύποπτη παρτίδα εντοπίστηκε τον Μάιο του 2017 στην ΕΕ και ενώ οι αρμόδιες αρχές το γνώριζαν, δεν έλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη», είχε πει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (https://youtu.be/atvICNpfnWM) και συνέχισε: «Μας ενημέρωσαν τελικά στις 7 Αυγούστου και το χειρότερο είναι ότι ενώ η Κομισιόν γνώριζε πως το πρόβλημα υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2016, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Η Ολλανδική Κυβέρνηση μάλιστα ενημερώθηκε το Νοέμβριο του 2016, αλλά έκανε την “πάπια”.
Γνώριζαν λοιπόν το πρόβλημα εδώ και καιρό και όμως άφησαν τον κόσμο να καταναλώσει τα ύποπτα αυγά, το κρέας των πουλερικών και άλλα τρόφιμα που παράγονται από αυγά.
Τελικά στις 7 Αυγούστου και όταν πλέον δεν μπορούσαν να καλύψουν το διατροφικό σκάνδαλο, ενημέρωσαν τους πάντες.
Αυτό που, κυρίως, με ενδιέφερε ήταν εάν μετά τον Μάιο του 2017 μπήκε στην Ελλάδα κάποια παρτίδα. Ρώτησα λοιπόν και μου απήντησαν ότι μια παρτίδα αυγών έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν πότε. Εγώ επέμενα να μάθω εάν αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και μου απάντησαν από την Επιτροπή άτυπα, εκτός μικροφώνου και προφορικά ότι αυτά δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Ζήτησα να μας διαβεβαιώσουν και γραπτώς αλλά δεν το έπραξαν. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών 300 κιλών η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά και πάλι δεν μας διαβεβαίωσαν γραπτώς εάν κυκλοφόρησε ή όχι στην αγορά.
Επίσης ζήτησα από τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία να μας απαντήσουν εάν η ύποπτη σκόνη αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν.
Αξιώνουμε από τις Ελληνικές αρμόδιες Αρχές και ειδικά από τον κ. Αποστόλου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι αυτή η παρτίδα με 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα».
Τελικά μετά από αδιανόητη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών ολιγωρία, ο ΕΦΕΤ απάντησε ότι η παραπάνω ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων που καταναλώθηκαν ή θα καταναλωθούν αλλά δήθεν δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί (όπως ισχυρίζεται ο ΕΦΕΤ) μοιράστηκε σε χιλιάδες προϊόντα αφού: «χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg».
Μετά από τόση καθυστέρηση και μετά τις πολλές θολές απαντήσεις όλων αυτών των ημερών που κανείς δεν μας διαβεβαίωνε επίσημα εάν κυκλοφόρησε ή όχι η ύποπτη παρτίδα στην Ελλάδα και μόνο μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Νότη Μαριά, εδέησαν επιτέλους να απαντήσουν, γεννούνται σημαντικά ερωτήματα για την προστασία της υγείας μας αλλά και για το σύννομο των ενεργειών του ΕΦΕΤ τα οποία θέτουμε ήδη στην Κομισιόν με την παραπάνω Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή μας.
Επισυνάπτεται το βίντεο με τις παρεμβάσεις του Νότη Μαριά στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 31/8/2017 καθώς και η τότε Απάντηση της Κομισιόν.
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Επιτρέπεται για χρήση στην καταπολέμηση εντόμων, όπως ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια και ακάρεα σε κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες.
Έχει εγκριθεί, επίσης, η χρήση του ως φυτοπροστατευτική δραστική ουσία για τον έλεγχο διαφόρων εντόμων του εδάφους. Η χρήση του περιορίζεται σε σπόρους λαχανικών (όπως πράσο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Δεν επιτρέπεται η χρήση του fipronil σε παραγωγικά ζώα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση του σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Στον Καν. 396/2005 ορίζονται τα ανώτατα όρια (0,005 mg/kg – ppm) μεταξύ άλλων σε αυγά και κρέας πουλερικών.
Η επιμόλυνση των αυγών αποδόθηκε στη χρήση νομίμων σκευασμάτων, στα οποία είχε προστεθεί το “fipronil” παράνομα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) στα πουλερικά. Τα σκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν εταιρείες απεντόμωσης σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ολλανδία ήταν η χώρα, σε πτηνοτροφικές μονάδες της οποίας, για πρώτη φορά εντοπίσθηκε η ανωτέρω επιμόλυνση.
Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Ε.Φ.Ε.Τ., μεταξύ άλλων, είναι οι κάτωθι:
• Διενέργεια έκτακτων προληπτικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. στο σύνολο της χώρας σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αυγών και προϊόντων τους. Στους ανωτέρω ελέγχους συμπεριλαμβάνεται και η λήψη δεκάδων δειγμάτων για την ανίχνευση της παρουσίας “fipronil”. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.
• Συνεργασία με υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ήτοι : Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών καθώς επίσης και Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής παραγωγής, καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για διερεύνηση τυχόν κυκλοφορίας των εν λόγω σκευασμάτων στην Ελλάδα.
• Συνεργασία με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, καθώς και με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του κλάδου
• Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τη Διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ. στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στo πλαίσιο σχετικών με το θέμα συνεντεύξεων.
• Παρακολούθηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). Επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση.
• Παρακολούθηση του θέματος μέσω των δελτίων τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Κρατών Μελών και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Δικτύου των Εστιακών Σημείων και του Δικτύου για την επικοινωνία της Επικινδυνότητας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA).
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτουν τα εξής :
• Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας “fipronil” ήταν όλα αρνητικά.
• Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε, από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil. Συγκεκριμένα, πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το προαναφερθέν νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg. Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εργαστηριακά αποτελέσματα των ληφθέντων μιγμάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα ξηρά μίγματα θα αραιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση.
Τα μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα με την υπόθεση κράτη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Μάλτα, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Φινλανδία και το Χονγκ Κονγκ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζει τους σχετικούς με το θέμα ελέγχους, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών».
aftodioikisi.gr
http://www.youweekly.gr/health/health-news/paradoxi-tou-efet-prokalei-tromo/
Μετά από παρέλευση 4 και πλέον ημερών από τις καταγγελίες-αποκαλύψεις του Νότη Μαριά ότι τελικά είχαν εισαχθεί και στην Ελλάδα 300 κιλά μολυσμένης με fipronil (μη εγκεκριμένη-δηλητηριώδης δραστική ουσία) παρτίδας σκόνης από ασπράδια αυγών και τα σκληρά ερωτήματα του Έλληνα Ευρωβουλευτή κατά πόσο η ύποπτη αυτή παρτίδα κυκλοφόρησε ή όχι και στην Ελληνική αγορά, τελικά ο ΕΦΕΤ με επίσημη ανακοίνωσή του δικαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του Νότη Μαριά. διαβάστε παρακάτω…
Έτσι το διατροφικό σκάνδαλο, με την ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών, συνεχίζεται πλέον μετά και από την παραπάνω ομολογία του ΕΦΕΤ ότι τελικά κυκλοφόρησε η μολυσμένη αυτή παρτίδα στη χώρα μας.
Η ολιγωρία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα:
-Γιατί άργησε να μας ενημερώσει ο ΕΦΕΤ αφού δήθεν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, κανένας κίνδυνος;
-Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις του ΕΦΕΤ μετά και από την ασυγχώρητη ολιγωρία του;
-Ο ΕΦΕΤ μας πιστοποιεί ότι η μολυσμένη παρτίδα χρησιμοποιήθηκε για δημιουργία μειγμάτων αναλογίας 1 προς 100. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 30.000 ύποπτα μίγματα. Αυτό καλυτερεύει ή τελικά χειροτερεύει τα πράγματα, αφού χιλιάδες Έλληνες, παιδιά και ενήλικες κατανάλωσαν ή θα καταναλώσουν τα υπολείμματα του fipronil;
-Πότε έκανε τη δειγματοληψία και τις αναλύσεις ο ΕΦΕΤ; Πριν ή μετά τις καταγγελίες του Νότη Μαριά;
-Ποια Γαλλική εταιρεία εξήγαγε στην Πατρίδα μας την ύποπτη παρτίδα και ποια Ελληνική επιχείρηση χρησιμοποίησε την ύποπτη αυτή παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών δημιουργώντας τα 30.000 ύποπτα μίγματα;
-Γιατί δεν αποσύρθηκαν/αποσύρονται προληπτικά τα εν λόγω προϊόντα;
-Γιατί από την Κομισιόν ενημέρωσαν προφορικά και τελικώς λανθασμένα, τον Νότη Μαριά ότι δεν κυκλοφόρησε τελικά η μολυσμένη παρτίδα; Είχαν κάποια σχετική διαβεβαίωση από τον ΕΦΕΤ;
-Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφόρησαν ή όχι οι αντίστοιχες ύποπτες παρτίδες σκόνης από ασπράδια αυγών που εξήχθησαν από τη συγκεκριμένη Γαλλική επιχείρηση; Κατανάλωσαν ή όχι Ευρωπαίοι παιδιά και ενήλικες αντίστοιχα προϊόντα με fipronil;
Σύντομο ιστορικό
«Ο κ. Αποστόλου υποχρεούται να μας διαβεβαιώσει ότι η παρτίδα με τα 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά», είχε επισημάνει ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT και στον Αντώνη Μυλωνάκη στις 1/9/2017.
Την προηγούμενη μέρα στις 31/8/2017 ο Νότης Μαριάς στις Βρυξέλλες στηλίτευσε τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων εποπτικών αρχών, για το νέο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η ύποπτη παρτίδα εντοπίστηκε τον Μάιο του 2017 στην ΕΕ και ενώ οι αρμόδιες αρχές το γνώριζαν, δεν έλαβαν άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών στην Ευρώπη», είχε πει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑRT, ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (https://youtu.be/atvICNpfnWM) και συνέχισε: «Μας ενημέρωσαν τελικά στις 7 Αυγούστου και το χειρότερο είναι ότι ενώ η Κομισιόν γνώριζε πως το πρόβλημα υφίσταται από το Σεπτέμβριο του 2016, δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια. Η Ολλανδική Κυβέρνηση μάλιστα ενημερώθηκε το Νοέμβριο του 2016, αλλά έκανε την “πάπια”.
Γνώριζαν λοιπόν το πρόβλημα εδώ και καιρό και όμως άφησαν τον κόσμο να καταναλώσει τα ύποπτα αυγά, το κρέας των πουλερικών και άλλα τρόφιμα που παράγονται από αυγά.
Τελικά στις 7 Αυγούστου και όταν πλέον δεν μπορούσαν να καλύψουν το διατροφικό σκάνδαλο, ενημέρωσαν τους πάντες.
Αυτό που, κυρίως, με ενδιέφερε ήταν εάν μετά τον Μάιο του 2017 μπήκε στην Ελλάδα κάποια παρτίδα. Ρώτησα λοιπόν και μου απήντησαν ότι μια παρτίδα αυγών έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν πότε. Εγώ επέμενα να μάθω εάν αυτά κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά και μου απάντησαν από την Επιτροπή άτυπα, εκτός μικροφώνου και προφορικά ότι αυτά δεν κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Ζήτησα να μας διαβεβαιώσουν και γραπτώς αλλά δεν το έπραξαν. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για μια παρτίδα σκόνης από ασπράδια αυγών 300 κιλών η οποία εισήχθη στην Ελλάδα από τη Γαλλία, αλλά και πάλι δεν μας διαβεβαίωσαν γραπτώς εάν κυκλοφόρησε ή όχι στην αγορά.
Επίσης ζήτησα από τα αρμόδια Ελληνικά Υπουργεία να μας απαντήσουν εάν η ύποπτη σκόνη αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, αλλά δεν απάντησαν.
Αξιώνουμε από τις Ελληνικές αρμόδιες Αρχές και ειδικά από τον κ. Αποστόλου να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι αυτή η παρτίδα με 300 κιλά μολυσμένης σκόνης, από ασπράδια αυγών που εισήχθησαν από τη Γαλλία, δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα».
Τελικά μετά από αδιανόητη και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών ολιγωρία, ο ΕΦΕΤ απάντησε ότι η παραπάνω ύποπτη παρτίδα 300 κιλών σκόνης από ασπράδια αυγών κυκλοφόρησε στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων που καταναλώθηκαν ή θα καταναλωθούν αλλά δήθεν δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί (όπως ισχυρίζεται ο ΕΦΕΤ) μοιράστηκε σε χιλιάδες προϊόντα αφού: «χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg».
Μετά από τόση καθυστέρηση και μετά τις πολλές θολές απαντήσεις όλων αυτών των ημερών που κανείς δεν μας διαβεβαίωνε επίσημα εάν κυκλοφόρησε ή όχι η ύποπτη παρτίδα στην Ελλάδα και μόνο μετά τις επανειλημμένες καταγγελίες του Νότη Μαριά, εδέησαν επιτέλους να απαντήσουν, γεννούνται σημαντικά ερωτήματα για την προστασία της υγείας μας αλλά και για το σύννομο των ενεργειών του ΕΦΕΤ τα οποία θέτουμε ήδη στην Κομισιόν με την παραπάνω Κατεπείγουσα Γραπτή Ερώτησή μας.
Επισυνάπτεται το βίντεο με τις παρεμβάσεις του Νότη Μαριά στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 31/8/2017 καθώς και η τότε Απάντηση της Κομισιόν.
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
«Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Επιτρέπεται για χρήση στην καταπολέμηση εντόμων, όπως ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια και ακάρεα σε κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες.
Έχει εγκριθεί, επίσης, η χρήση του ως φυτοπροστατευτική δραστική ουσία για τον έλεγχο διαφόρων εντόμων του εδάφους. Η χρήση του περιορίζεται σε σπόρους λαχανικών (όπως πράσο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.α.). Δεν επιτρέπεται η χρήση του fipronil σε παραγωγικά ζώα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση του σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Στον Καν. 396/2005 ορίζονται τα ανώτατα όρια (0,005 mg/kg – ppm) μεταξύ άλλων σε αυγά και κρέας πουλερικών.
Η επιμόλυνση των αυγών αποδόθηκε στη χρήση νομίμων σκευασμάτων, στα οποία είχε προστεθεί το “fipronil” παράνομα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) στα πουλερικά. Τα σκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν εταιρείες απεντόμωσης σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ολλανδία ήταν η χώρα, σε πτηνοτροφικές μονάδες της οποίας, για πρώτη φορά εντοπίσθηκε η ανωτέρω επιμόλυνση.
Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Ε.Φ.Ε.Τ., μεταξύ άλλων, είναι οι κάτωθι:
• Διενέργεια έκτακτων προληπτικών ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Φ.Ε.Τ. στο σύνολο της χώρας σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αυγών και προϊόντων τους. Στους ανωτέρω ελέγχους συμπεριλαμβάνεται και η λήψη δεκάδων δειγμάτων για την ανίχνευση της παρουσίας “fipronil”. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ήταν όλα αρνητικά.
• Συνεργασία με υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ήτοι : Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών καθώς επίσης και Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής παραγωγής, καθώς και με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για διερεύνηση τυχόν κυκλοφορίας των εν λόγω σκευασμάτων στην Ελλάδα.
• Συνεργασία με την Ένωση Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, καθώς και με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του κλάδου
• Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τη Διοίκηση του Ε.Φ.Ε.Τ. στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στo πλαίσιο σχετικών με το θέμα συνεντεύξεων.
• Παρακολούθηση των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). Επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση.
• Παρακολούθηση του θέματος μέσω των δελτίων τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Κρατών Μελών και ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Δικτύου των Εστιακών Σημείων και του Δικτύου για την επικοινωνία της Επικινδυνότητας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority – EFSA).
Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτουν τα εξής :
• Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας “fipronil” ήταν όλα αρνητικά.
• Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε, από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil. Συγκεκριμένα, πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το προαναφερθέν νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg. Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εργαστηριακά αποτελέσματα των ληφθέντων μιγμάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα ξηρά μίγματα θα αραιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση.
Τα μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα με την υπόθεση κράτη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Μάλτα, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Φινλανδία και το Χονγκ Κονγκ.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζει τους σχετικούς με το θέμα ελέγχους, τελώντας σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών».
aftodioikisi.gr
loading...